Salem%206b_edited.jpg

Salem Rehabilitation Courtyards

 

Date: 2020

Location: Salem, MA

Project Team: Watson Salembier + Micky Klein Assoc + Jaca Architects

Client: Rockpoint Development Group

Watson Salembier designed the rehabilitation courtyard for the Advinacare Elderly Care Facility at Salem, using a rewilding approach by introducing native vegetation, amplifying existing site conditions, and incorporating a sustainable and safe material palette for the residents.

Inspired by the dramatic rock wall which flanks the entire eastern boundary of the courtyard, a cascade and pool were introduced to create a strikingly different experience from day to night and season to season. A covered entrance walkway from the car park transitions to a series of open decks for short ventures into the garden from the main entrance. Continuing through the courtyard a series of rooms are created, with a circular canopy courtyard facing the pool and cascade, an activity walk that introduces a small incline, seating spaces around an outdoor fire pit to extend the use of the garden into the cooler months and mailboxes to practice daily activities, a bridge over the pool, a putting green amongst the long grasses, and a car to assist with rehabilitation activities. Set within a co-ordinated and contemporary feeling design, the space becomes the central feature of the facility upgrade.